Amikor nincs otthon csokoládé, semmi pánik, hiszen mi magunk is tudunk készíteni! Az erdélyi házicsoki mintájára csupán tejpor és kakaópor kell hozzá, az édességét cukorral szabályozhatjuk, az ízesítését pedig csonthéjas gyümölcsökkel. A dió, a mandula mind mind nagyszerű ízesítése lehet a házi csokoládénak, ám ha csonthéjas gyümölcsöt emlegetjük a csokoládéval egy időben, akkor kinek ne a mogyorós csoki jutna először eszébe?!
Kerestünk hát egy receptet, ami alapján fantasztikus mogyorós csokit készítettünk. Vitathatatlan, hogy a csoki kicsit más, mint a boltban kapható csokoládék, hiszen az általunk készített tábla (amit mi őzgerinc formába öntöttünk ki), sokkal omlósabb, porlékonyabb, mint a bolti csoki, ami inkább krémesebb. Azonban ez a tény nem ront az édesség élvezeti értékén! Ha pedig nincs otthon törökmogyoró, bármelyik olajos mag megteszi! Nekünk 5 csillagos!

Hozzávalók a mogyorós csokoládéhoz
- 50 dkg kristálycukor
- 1,5 dl víz
- 12 dkg sütőmargarin
- 3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 50 dkg tejpor
- 20 dkg törökmogyoró
- kevés étolaj tálca kenéshez
A mogyorós csoki elkészítése
- A (pucolt) mogyorót megpirítjuk egy kisebb méretű serpenyőben, majd eltávolítjuk a belső héját.
- Amíg a mogyoró pörkölődik, kiolajozunk egy hosszúkás tálcát, amibe a legvégén a kész massza kerülni fog.
- A cukrot, a vizet, a sütőmargarint és a kakaót egy lábosba öntjük, összekeverjük.
- A tűzre téve pár percig kevergetjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tejport.
- Az olajjal kikent tálcába átöntjük a csokit, és végül belenyomkodjuk a mogyorót.
- Pár órára betesszük a hűtőbe, azután ehető!
Mogyorós csokoládé kutyáknak
A csokoládé kutyáknak méreg, így abból adni nekik szigorúan tilos! Egész kicsi darabtól valószínűleg nem lesz baja az ebnek, de tekintettel arra, hogy nem tudjuk a határt a mérgező és nem mérgező mennyiség között, inkább egyáltalán ne adjunk belőle neki, az a biztos. A csokiban (a kakaóban) egy koffein-szerű anyag található, (teobromin) ami felpörgeti a kutyát, és ez rájuk nézve veszélyes. Ezért a csoki helyett adjunk neki állatboltokban vásárolható kutyacsokit, vagy egyéb olyan nassolnivalót, pl. kutyasütit, amit kifejezetten kutyáknak készítenek.
Bár a mogyoró nem árt a kutyusnak, méreténél fogva az sem ajánlott, hiszen a kutya nehezen tudja megrágni, és esetleg egyben nyeli le, ami fulladást, vagy emésztőrendszeri bántalmakat, bélelzáródást okozhat. A törökmogyorónak más olajos maghoz hasonlóan magas, az ember számára jótékony hatású zsír tartalma van, ezt azonban a kutyák szervezete nem képes hasznosítani, ezért ha túl sok jut a szervezetükbe, az hasmenéshez vezethet.
Tudtad-e?
A csokoládé legfontosabb alapanyaga köztudottan a kakaó. A kakaóbabot már időszámításunk előtt felfedezték a mayák és italt készítettek belőle. Ebből alakult ki évszázadokon át a forró csokoládé, és csak szép lassan öltött testet a csokoládé tábla formájában. Az első tábla csokoládét Josepf Fry, egy brit cukrászcsalád, gyermeke készítette el, miután felfedezte a kakaóvaj és kakaópor keverékéből készült tömbcsokoládét. A legelső táblás csokoládékat 1847-ben kezdték el gyártani.
Innentől fogva újabb majd’ száz évet kellett várni, hogy az 1960-as években, Pietro Ferrero, a Ferrero vállalat tulajdonosa és alapítója feltalálja a mogyorós csokoládét. A második világháború ideje alatt a kakaó készlet hiánya miatt csak jegyre lehetett kakaót venni, ezért Ferrero mogyorót kezdett a csokiba keverni. Akkoriban Ferrero az olaszországi Piedmont területén élt, ahol bőséges mogyoró alapanyaghoz juthatott hozzá. Új találmányát olaszul tésztaként emlegette, és egy olasz karneváli figuráról nevezte el, így lett az első mogyorós csokoládé neve: „pasta gianduja”.
A pasta gianduja a kenyérhez hasonló formában volt vásárolható, amit otthon szeleteltek az édesanyák és kenyérre kenve adták a gyermekeknek. Ebből jött az újabb ötlet, hogy a terméket üvegben árulják. Ez volt az első Nutella 1964-ben. De a mogyorós csokiról sem feledkeztek meg közben, 1983-ban megkezdődött a termék exportja Olaszországból Amerikába, mára pedig világszerte elérhető.