Sokan nem is gondolnák, hogy a hamburger eredete nem Amerikában, hanem Németországban keresendő. A kenyérszeletek közé helyezett hús, avagy a szendvics elnevezés a brit John Montagu nevéhez fűződik. John Montagu Sandwich város negyedik grófja volt, aki olyan szenvedéllyel játszotta a kártyajátékokat, hogy még étkezni sem állt fel a játék mellől. Bárányhúst hozatott szolgáival a játékasztalhoz, amit két szelet kenyér között szolgáltatott fel magának. Hogy miért a gróf szülővárosáról nevezték el az ételt, arról nincsenek feljegyzések.
Németországban a szendvicsek zsemléből készültek. Hamburg kikötője a 19. században igen nagy forgalmat bonyolított le, ahonnan többen az Amerikai Egyesült Államokba vándoroltak. Így történt, hogy a hamburgi szendvicseket Hamburg nevéhez kötötték és megjelentek az első hamburgerek, amiket akkoriban marhahússal töltöttek meg, mert olcsó volt. A hamburger hivatalosan ma is marhahúsból készül, de ma már számtalan speciális hamburger ismert szerte a világban.
Manapság az embert nem a kártyaparti tartja fogva az asztalánál, hanem az Internet. A legegyszerűbb házi hamburgerrel akár Sandwitch grófjának, neked sem kell sokat bajlódnod, csak dobd be a zsemlébe a lenti hozzávalókat és meg is vagy! Azért te néha állj fel a gép elől, mert gróf azért nem vagy! ;)
A legegyszerűbb házi hamburger hozzávalói:
- szezámos zsemle
- fagyasztott csibefasírt (vagy bármilyen hamburgerhús, amit szeretsz)
- paradicsom
- uborka
- fehérhagyma
A házi hamburger elkészítése:
- A csibefasírtot vagy hamburgerhúst süsd meg leírás szerint!
- A zsemlét vágd félbe és helyezd el benne a húst!
- Melegítsd meg a „szendvicsedet!”
- A paradicsomot, hagymát és az uborkát karikázd fel!
- A megmelegített szendvicsbe helyezd el friss zöldségeket, majd az egészet ízlés szerinti szósszal ízesítsd!
Kokonak nem voltak nagyratörő álmai. A Whiskas macskákkal ellentétben ő csak egy ilyen egyszerű házi hamburgerről álmodott…