Hozzávalók a pulykahúsleveshez:
- 2 db pulykacomb
- 6 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- fél db zeller
- tv paprika
- fekete bors
- 1 babérlevél
- petrezselyem
- só
- 1 zacskó cérnametélt
A pulykahúsleves elkészítése:
- A pulykacombokat alaposan megmossuk, majd egy nagy lábosba helyezzük, amit felengedünk vízzel és kis lángon főzzük.
- A paprikát megmossuk, csumátlanítjuk, magtalanítjuk, majd hosszában félbevágjuk. Ezután bedobjuk a pulyka mellé a levesbe.
- A többi zöldséget meghámozzuk, a répákat félbevágjuk, majd a fél darab répákat méretüktől függően három, vagy négy darabra vágjuk. Ezeket a zöldségeket és a fokhagymát is bedobjuk a levesbe.
- A fennmaradó hozzávalók következnek: a levest ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel és babérlevéllel.
- Amíg a levesünk fő, elkészítjük a tésztát: egy kisebb lábosba vizet forralunk, majd beletesszük a cérnametéltet főni. Amikor megpuhul (kb. 1 perc!), a levest tésztaszűrővel leszűrjük.
- Kb. 2 óra múlva, amikor a hús és a zöldségek megpuhultak, a levest levesszük a tűzről, és kivesszük belőle a húst és a zöldségeket.
- Az aranyszínű húslevest a cérnametéltre szedjük, mellé külön tálban tálaljuk a zöldséget és a pulykahúst.
Pulykahúsleves kutyáknak:
A zöldség és húslevesek bátran adhatóak kutyáknak, de ügyeljünk az adagra és a távolítsuk el a levesből a csontokat, mielőtt azt kutyánk elé helyezzük! A sok leves belefetyelése előrehozott sétával, rosszabb esetben kisebb „balesettel” járhat. Ha levest adunk az ebnek, érdemes azt még a déli órákban megtenni, estére vacsorára nem ajánlott a kutyának a szükséges ivóvízen felül túl sok folyadékot fogyasztani! A legszerencsésebb, ha a száraztápot a kutya méretétől függően kb. 1-2 dl levesbe keverjük, emellett kaphat a főtt zöldségből is egy keveset a kutyus!