Hihetetlen, hogy egy palacsintából mi mindent ki lehet hozni! Ez tipikusan az a recept, amire mindenki azt gondolja: „Hogy ez nekem nem jutott az eszembe!”. Gondolunk itt pl. a babapiskótára. Nagyon szimpatikus volt ez a recept, ezért mi is kipróbáltuk, de álmunkban se gondoltuk volna, hogy ilyen egyszerű hozzávalókból ilyen különleges ízt, ilyen finomat lehet varázsolni! Mi 5 csillagot adunk az ötletgazdának! :)
Hozzávalók a Tiramisu palacsintához:
- 20 dkg finomliszt
- 2 ek kristálycukor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 tojás
- 1,5 dl tej
- 3 dl ásványvíz (bubis és mentes is jó!)
- 2 ek napraforgó étolaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg mascarpone (1 doboz)
- 1 ek citromlé
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 ek kristálycukor
- 1 dl főtt feketekávé
- 1 csomag babapiskóta (10-12 db)
A Tiramisu palacsinta elkészítése:
- Főzzünk egy kávét, majd öntsük egy minél keskenyebb pohárba!
- A palacsinta hozzávalóit (liszt, cukor, kakaópor, tojás, tej, ásványvíz, olaj) összekeverjük, majd a barna színű tésztát a palacsintasütőbe adagolva megsütjük.
- Miközben sülnek a palacsinták, egy másik tálba kikeverjük a tölteléket: a mascarponét, a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromlevet.
- A kész palacsintákat az alábbiak szerint töltjük meg: először megkenjük a krémmel.
- Egy babapiskóta két végét egy-egy pillanatra a kávéba mártjuk és megkent palacsinta szélére helyezzük és feltekerjük.
- Ugyanezt végigcsináljuk az összes palacsintával és már tálalhatjuk is!
Tiramisu palacsinta a kutyának:
Azt ugye tudjuk, hogy a kutyának tilos kávét, ill. kakaót ennie! Így értelemszeren a Tiramisu palacsintát sem ajánljuk neki! Babapiskótát kaphat az eb, esetleg egy kicsi mascarponéba is márthatjuk, de a kész Tiramisu palacsintát ne adjunk neki! A sima palacsintatészta nem árt a kutyának, amennyiben csak kóstolót kap belőle, de azért több darabot nem kell neki adni abból sem!
Tudod-e?!
A Tiramisu egy 80-as években elterjedt olasz desszert, amely mára az egész világon nagy népszerűségnek örvend. A kávés édesség nevének eredete valószínűleg koffeintartalmára vezethető vissza, a tirami sù jelentése ugyanis „Dobj fel!”. A sütemény számtalan változatban képes feldobni bennünket, a pohárkrémtől a süteményig minden formában jókedvre derít minket.
Kevesen tudják, hogy az eredeti Tiramisu hozzávalói között nem szerepel alkohol, se tojásfehérje, csak a tojás sárgája, a babapiskóta, cukor, kávé, mascarpone és kakaópor. Népszerűsége ízletessége mellett valószínűleg egyszerű elkészítésében rejlik.
A Tiramisu eredete más népszerű ételekéhez hasonlóan vitatott, az erről szóló legendák egyike szerint a sütemény 1960-ból származik, egy ún. „”Le Beccherie” étteremből, az olaszországi Treviso városból. Más források szerint Siena városban egy helyi cukrász készített először Tiramiszut, a városba látogató Cosimo III főherceg tiszteletére.