Hihetetlen, hogy egy palacsintából mi mindent ki lehet hozni! Ez tipikusan az a recept, amire mindenki azt gondolja: “Hogy ez nekem nem jutott az eszembe!”. Gondolunk itt pl. a babapiskótára.  Nagyon szimpatikus volt ez a recept, ezért mi is kipróbáltuk, de álmunkban se gondoltuk volna, hogy ilyen egyszerű hozzávalókból ilyen különleges ízt, ilyen finomat lehet varázsolni! Mi 5 csillagot adunk az ötletgazdának! :)

Hozzávalók a Tiramisu palacsintához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 2 ek kristálycukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 3 dl ásványvíz (bubis és mentes is jó!)
  • 2 ek napraforgó étolaj

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 25 dkg mascarpone (1 doboz)
  • 1 ek citromlé
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 dl főtt feketekávé
  • 1 csomag babapiskóta (10-12 db)
tiramisu-palacsinta

A Tiramisu palacsinta félbevágva

A Tiramisu palacsinta elkészítése:

  1. Főzzünk egy kávét, majd öntsük egy minél keskenyebb pohárba!
  2. A palacsinta hozzávalóit (liszt, cukor, kakaópor, tojás, tej, ásványvíz, olaj) összekeverjük, majd a barna színű tésztát a palacsintasütőbe adagolva megsütjük.
  3. Miközben sülnek a palacsinták, egy másik tálba kikeverjük a tölteléket: a mascarponét, a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromlevet.
  4. A kész palacsintákat az alábbiak szerint töltjük meg: először megkenjük a krémmel.
  5. Egy babapiskóta két végét egy-egy pillanatra a kávéba mártjuk és megkent palacsinta szélére helyezzük és  feltekerjük.
  6. Ugyanezt végigcsináljuk az összes palacsintával és már tálalhatjuk is!

Tiramisu palacsinta a kutyának:

Azt ugye tudjuk, hogy a kutyának tilos kávét, ill. kakaót ennie! Így értelemszeren a Tiramisu palacsintát sem ajánljuk neki! Babapiskótát kaphat az eb, esetleg egy kicsi mascarponéba is márthatjuk, de a kész Tiramisu palacsintát ne adjunk neki! A sima palacsintatészta nem árt a kutyának, amennyiben csak kóstolót kap belőle, de azért több darabot nem kell neki adni abból sem!

Tudod-e?!

A Tiramisu egy 80-as években elterjedt olasz desszert, amely mára az egész világon nagy népszerűségnek örvend. A kávés édesség nevének eredete valószínűleg koffeintartalmára vezethető vissza, a tirami sù jelentése ugyanis “Dobj fel!”. A sütemény számtalan változatban képes feldobni bennünket, a pohárkrémtől a süteményig minden formában jókedvre derít minket.

Kevesen tudják, hogy az eredeti Tiramisu hozzávalói között nem szerepel alkohol, se tojásfehérje, csak a tojás sárgája, a babapiskóta, cukor, kávé, mascarpone és kakaópor. Népszerűsége ízletessége mellett valószínűleg egyszerű elkészítésében rejlik.

A Tiramisu eredete más népszerű ételekéhez hasonlóan vitatott, az erről szóló legendák egyike szerint a sütemény 1960-ból származik, egy ún. “”Le Beccherie” étteremből, az olaszországi Treviso városból. Más források szerint Siena városban egy helyi cukrász készített először Tiramiszut, a városba látogató Cosimo III főherceg tiszteletére.

Oszd meg!