Az én palacsintáim szélei mindig vékonyak, szárazak voltak és széttöredeztek. Szerettem volna végre egy olyan palacsintát csinálni, ami puha, nem rágós és egyszerűen olyan, amilyennek lennie kell. Igaz, időközben a palacsintasütőt is lecseréltük, hisz az sem mindegy, milyen eszközöket használunk a palacsinta sütéshez. Helga receptje szimpatikus volt, segítségével pont olyan palacsintát készítettünk, amilyet szerettünk volna. Ezúton is köszönjük!

palacsinta almás-fahéjas töltelékkel

A 12 db palacsinta hozzávalói:

 • 20 dkg finomliszt
 • 2 tojás
 • 3 dl tej
 • 2 dl ásványvíz (bubi nélküli is jó!)
 • 1 dl olaj
 • 1 csipet só
 • méz

A palacsinta elkészítése:

 1. A hozzávalókat összekeverjük elektromos (vagy kézi) habverővel.
 2. 20 percet állni hagyjuk a tésztát.
 3. Újabb keverés következik, hogy a tészta teljesen csomómentes legyen.
 4. Az olaj kb. negyedét locsoljuk a palacsintasütőbe és egy szalvétával, vagy papírtörlővel kenjük el a sütőfelületén, hogy a palacsinta ne ragadjon le. Ezt később nem szükséges megismételni, mert a tésztában is van elég olaj.
 5. Merőkanállal merjük a tésztát a forró palacsintasütőbe. Amikor a tészta szélei elválnak a sütőfelülettől, fordítsuk meg a palacsintát. Ugyanezt ismételjük meg a többi tésztával is, amíg az el nem fogy!
 6. Amikor minden palacsintát kisütöttünk, ízlésünknek megfelelő töltelékkel ízesítsük azt!
 7. Mi reszelt almás-fahéjas-mézes töltelékkel töltöttük meg a palacsintánkat, és nagyon finom volt!

palacsintát a kutyának

Palacsinta kutyáknak

A liszt nem túl jó a kutyának, de ha nem kap belőle rendszeresen és a palacsintákból sem kap fél tucatot, akkor kaphat egy falatot! A töltelékek zöme azonban általában cukros, vagy kakaós, amiket a kutyának ne szabadna ennie, úgyhogy inkább csak üres palacsintából adjunk neki egy keveset. Kakaós palacsintát semmiképp ne adjunk neki, mert az neki a csokoládéhoz hasonlóan méreg! A kakaó teobromint tartalmaz, ami a koffeinhez hasonlóan felpörgeti a kutyát, azonban ez az anyag már kis mértékben is  veszélyes, akár halálhoz is vezethet, mert a koffeinhez hasonló anyagra a kutyák szervezete érzékenyebben reagál, mint az ember.

Tudod-e?

A palacsinta egy ősi étel, amit a legendák szerint a rómaiak sütöttek először bronzpajzsukon. Más források szerint akkoriban fából készült a harcosok pajzsa, ám azt senki sem vitatja, hogy lepényszerű, lapos kenyeret készítettek liszt és víz, valamint só hozzáadásával. A palacsinta azóta világszerte közkedvelt ételünk, amit országonként változó módon készítenek el, édes és sós változatban egyaránt.

Oszd meg!