DesszertekTészták

Puha (nem rágós) palacsinta recept

puha palacsinta

Az én palacsintáim szélei mindig vékonyak, szárazak voltak és széttöredeztek. Szerettem volna végre egy olyan palacsintát csinálni, ami puha, nem rágós és egyszerűen olyan, amilyennek lennie kell. Igaz, időközben a palacsintasütőt is lecseréltük, hisz az sem mindegy, milyen eszközöket használunk a palacsinta sütéshez. Helga receptje szimpatikus volt, segítségével pont olyan palacsintát készítettünk, amilyet szerettünk volna. Ezúton is köszönjük!

palacsinta almás-fahéjas töltelékkel

A 12 db palacsinta hozzávalói:

  • 20 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl ásványvíz (bubi nélküli is jó!)
  • 1 dl olaj
  • 1 csipet só
  • méz

A palacsinta elkészítése:

  1. A hozzávalókat összekeverjük elektromos (vagy kézi) habverővel.
  2. 20 percet állni hagyjuk a tésztát.
  3. Újabb keverés következik, hogy a tészta teljesen csomómentes legyen.
  4. Az olaj kb. negyedét locsoljuk a palacsintasütőbe és egy szalvétával, vagy papírtörlővel kenjük el a sütőfelületén, hogy a palacsinta ne ragadjon le. Ezt később nem szükséges megismételni, mert a tésztában is van elég olaj.
  5. Merőkanállal merjük a tésztát a forró palacsintasütőbe. Amikor a tészta szélei elválnak a sütőfelülettől, fordítsuk meg a palacsintát. Ugyanezt ismételjük meg a többi tésztával is, amíg az el nem fogy!
  6. Amikor minden palacsintát kisütöttünk, ízlésünknek megfelelő töltelékkel ízesítsük azt!
  7. Mi reszelt almás-fahéjas-mézes töltelékkel töltöttük meg a palacsintánkat, és nagyon finom volt!

palacsintát a kutyának

Palacsinta kutyáknak

A liszt nem túl jó a kutyának, de ha nem kap belőle rendszeresen és a palacsintákból sem kap fél tucatot, akkor kaphat egy falatot! A töltelékek zöme azonban általában cukros, vagy kakaós, amiket a kutyának ne szabadna ennie, úgyhogy inkább csak üres palacsintából adjunk neki egy keveset. Kakaós palacsintát semmiképp ne adjunk neki, mert az neki a csokoládéhoz hasonlóan méreg! A kakaó teobromint tartalmaz, ami a koffeinhez hasonlóan felpörgeti a kutyát, azonban ez az anyag már kis mértékben is  veszélyes, akár halálhoz is vezethet, mert a koffeinhez hasonló anyagra a kutyák szervezete érzékenyebben reagál, mint az ember.

Tudod-e?

A palacsinta egy ősi étel, amit a legendák szerint a rómaiak sütöttek először bronzpajzsukon. Más források szerint akkoriban fából készült a harcosok pajzsa, ám azt senki sem vitatja, hogy lepényszerű, lapos kenyeret készítettek liszt és víz, valamint só hozzáadásával. A palacsinta azóta világszerte közkedvelt ételünk, amit országonként változó módon készítenek el, édes és sós változatban egyaránt.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Biztonsági kérdés * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.