Az én palacsintáim szélei mindig vékonyak, szárazak voltak és széttöredeztek. Szerettem volna végre egy olyan palacsintát csinálni, ami puha, nem rágós és egyszerűen olyan, amilyennek lennie kell. Igaz, időközben a palacsintasütőt is lecseréltük, hisz az sem mindegy, milyen eszközöket használunk a palacsinta sütéshez. Helga receptje szimpatikus volt, segítségével pont olyan palacsintát készítettünk, amilyet szerettünk volna. Ezúton is köszönjük!

Almás puha palacsinta
A 12 db palacsinta hozzávalói:
- 20 dkg finomliszt
- 2 tojás
- 3 dl tej
- 2 dl ásványvíz (bubi nélküli is jó!)
- 1 dl olaj
- 1 csipet só
- méz
A palacsinta elkészítése:
- A hozzávalókat összekeverjük elektromos (vagy kézi) habverővel.
- 20 percet állni hagyjuk a tésztát.
- Újabb keverés következik, hogy a tészta teljesen csomómentes legyen.
- Az olaj kb. negyedét locsoljuk a palacsintasütőbe és egy szalvétával, vagy papírtörlővel kenjük el a sütőfelületén, hogy a palacsinta ne ragadjon le. Ezt később nem szükséges megismételni, mert a tésztában is van elég olaj.
- Merőkanállal merjük a tésztát a forró palacsintasütőbe. Amikor a tészta szélei elválnak a sütőfelülettől, fordítsuk meg a palacsintát. Ugyanezt ismételjük meg a többi tésztával is, amíg az el nem fogy!
- Amikor minden palacsintát kisütöttünk, ízlésünknek megfelelő töltelékkel ízesítsük azt!
- Mi reszelt almás-fahéjas-mézes töltelékkel töltöttük meg a palacsintánkat, és nagyon finom volt!
Palacsinta kutyáknak
A liszt nem túl jó a kutyának, de ha nem kap belőle rendszeresen és a palacsintákból sem kap fél tucatot, akkor kaphat egy falatot! A töltelékek zöme azonban általában cukros, vagy kakaós, amiket a kutyának ne szabadna ennie, úgyhogy inkább csak üres palacsintából adjunk neki egy keveset. Kakaós palacsintát semmiképp ne adjunk neki, mert az neki a csokoládéhoz hasonlóan méreg! A kakaó teobromint tartalmaz, ami a koffeinhez hasonlóan felpörgeti a kutyát, azonban ez az anyag már kis mértékben is veszélyes, akár halálhoz is vezethet, mert a koffeinhez hasonló anyagra a kutyák szervezete érzékenyebben reagál, mint az ember.
Tudod-e?
A palacsinta egy ősi étel, amit a legendák szerint a rómaiak sütöttek először bronzpajzsukon. Más források szerint akkoriban fából készült a harcosok pajzsa, ám azt senki sem vitatja, hogy lepényszerű, lapos kenyeret készítettek liszt és víz, valamint só hozzáadásával. A palacsinta azóta világszerte közkedvelt ételünk, amit országonként változó módon készítenek el, édes és sós változatban egyaránt.