Sütemények

Karácsonyi beigli (mákos) recept

Hozzávalók a mákos beiglihez

  • 100 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg sertészsír
  • 8 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás (a kenéshez)

Hozzávalók a máktöltelékhez

  • 26 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 40 dkg darált mák
  • 1 db alma reszelve
  • 1 citrom reszelt héja
Karácsonyi Beigli
Karácsonyi mákos beigli

A mákos beigli elkészítése

  1. A tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, a tésztát kb. 4 órán át pihenni hagyjuk.
  3. Addig készítsük el a tölteléket (Lásd alább)!
  4. Pihenés után a tésztát négy részre osztjuk, így négy rúd beigli lesz belőle.
  5. Nyújtsuk ki a tésztát, majd kenjük rá a kihűlt máktölteléket.
  6. Tekerjük fel a tésztát, majd nyomkodjuk meg egy kicsit őket.
  7. A nyers beigliket tegyük be zsírozott tepsibe, kenjük be a tetejüket a felvert tojással és néhány helyen szurkáljuk meg a tészta tetejét.
  8. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig kell sütni a beiglit!

A máktöltelék elkészítése

  1. Hámozzunk meg, majd reszeljünk le egy egész almát!
  2. Alaposan mossuk meg a citromot, majd reszeljük le a héját!
  3. A cukorból és vízből főzzünk szirupot, majd a sziruppal forrázzuk le a mákot!
  4. Ezután adjuk hozzá a citrom reszelt héját, valamint a reszelt almát.
  5. A kész tölteléket helyezzük hideg helyre.
Mákos beigli
Mákos beigli

 

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Biztonsági kérdés * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.