Hozzávalók a mákos beiglihez
- 100 dkg finomliszt
- 20 dkg margarin
- 15 dkg sertészsír
- 8 dkg cukor
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 1 db tojás (a kenéshez)
Hozzávalók a máktöltelékhez
- 26 dkg cukor
- 2,5 dl víz
- 40 dkg darált mák
- 1 db alma reszelve
- 1 citrom reszelt héja
A mákos beigli elkészítése
- A tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A hozzávalókból tésztát gyúrunk, a tésztát kb. 4 órán át pihenni hagyjuk.
- Addig készítsük el a tölteléket (Lásd alább)!
- Pihenés után a tésztát négy részre osztjuk, így négy rúd beigli lesz belőle.
- Nyújtsuk ki a tésztát, majd kenjük rá a kihűlt máktölteléket.
- Tekerjük fel a tésztát, majd nyomkodjuk meg egy kicsit őket.
- A nyers beigliket tegyük be zsírozott tepsibe, kenjük be a tetejüket a felvert tojással és néhány helyen szurkáljuk meg a tészta tetejét.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig kell sütni a beiglit!
A máktöltelék elkészítése
- Hámozzunk meg, majd reszeljünk le egy egész almát!
- Alaposan mossuk meg a citromot, majd reszeljük le a héját!
- A cukorból és vízből főzzünk szirupot, majd a sziruppal forrázzuk le a mákot!
- Ezután adjuk hozzá a citrom reszelt héját, valamint a reszelt almát.
- A kész tölteléket helyezzük hideg helyre.