Előszó:
Az élelmiszerüzletekben lassan már ehetetlenek a pékáruk, ezért kipróbáltuk, milyen lesz, ha otthon,házilag készítjük el a reggelihez valót. Kenyeret és kiflit már korábban is készítettünk kenyérsütő csodagép nélkül, itt az ideje, hogy a zsemlét is megpróbáljuk magunk sütni a sütőben! A receptet TücsökBogár blogján találtuk, a zsemlét egy icipici változtatással készítettük el. Nagyon finom lett, 5 pontot (csillagot) adunk érte! :)
Zsemle házilag hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csomag (száraz) élesztő
- 3 e.k. méz
- 3 dl natúr joghurt
- 1 e.k. napraforgó étolaj
- 1 dl meleg víz
- 1,5 t.k. só
- 1 k.k. őrölt fűszerkömény
A joghurtos házi zsemle elkészítése:
- A lisztet egy tálba tesszük, beleszórjuk a száraz hozzávalókat: az élesztőt, a sót és a köményt, majd mindezt összekeverjük.
- A száraz keverék közepén fészket formálunk, belelocsoljuk a nedves hozzávalókat is: a mézet, a joghurtot, az olajat, és végül a vizet. A tál tartalmát, vagyis a tésztát összegyúrjuk, dagasztjuk.
- Meleg helyen egy órán át pihentetjük, vagyis kelesztjük a zsemle tésztáját.
- A kelesztést követően lisztezett gyúródeszkán még egyszer átgyúrjuk a tésztát.
- A kész tésztát 12 részre osztjuk, és zsemléket formálunk belőle.
- A zsemléket sütőbe helyezzük és sütés előtt még 30 percet kelesztjük.
- Végül 200 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Zsemle kutyáknak:
Már többször szó esett róla, hogy az élesztő, a kelt tészta nem jó a kutya gyomrának, ezért ebből ne nagyon adjunk a kutyusnak! Ha nem tudunk ellenállni a csábításnak, egy-két falatnál akkor se adjunk neki többet, és lehetőség szerint keverjük valami neki való eledel közé egy harmad arányban, hogy legyen némi tápanyag értéke is a neki kínált ételnek.
Tudod-e?
Mint tudjuk, az ősember a vadászat mellett gyűjtögető életmódot is folytatott és különféle magokat evett. Később a magok és a víz használatával felfedezte a kását, majd a tűz megismerésével nem csak a magukat ette pörkölve, de rájött, hogy a magvak, a víz és a tűz kombinációjából lepény készíthető. Ez volt a kenyér elődje, amihez akkoriban árpát és zabot használtak, a rozs és a búza csak később terjedt el. A zsemle lényegében ugyanez, csak kisebb méretben – persze ma már nagyon sokféle kenyér és zsemle létezik, ilyen a császár zsemle, vagy a joghurtos zsemle…