Régóta kerestünk egy olyan muffin receptet, amiben töltelék van. Ági blogjában találtuk ezt az ínycsiklandó sütemény receptet, és elkészítettük. Nagyon finom lett, mindenkinek ajánljuk! Maximálios pontszámot érdemel, adunk is neki 5 csillagot!

Hozzávalók 12 db citromkrémes muffinhoz:

  • 25 dkg sima liszt
  • 20 dkg kristálycukor (15 dkg a tésztához + 5 dkg a citromkrémhez)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 12 dkg porcukor a citromos cukormázhoz
  • másfél citrom (1 citrom leve és lereszelt héja a citromkrémhez + fél citrom leve a citromos cukormázhoz)
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl napraforgó étolaj
  • 1 tojás (a citromkrémhez)
  • 2,5 dkg vaj
Citromkrémes muffinok

Citromkrémes muffinok

A citromkrémes muffin elkészítése:

  1. Elsőként készítsük el a citromkrémet: egy kis lábasban kis tűzön keverjük össze a tojást a citromlével, majd keverjük bele a cukrot és végül a lereszelt citromhéjat. A krémet folyamatosan kevergessük, míg be nem sűrűsödik. Ekkor keverjük bele a vajat, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni.
  2. Melegítsük be a sütőt 190 °C-ra!
  3. Ha van muffin-papírunk, akkor helyezzük el a 12 db-os muffin sütőformába őket! Ha nincs, kenjük ki a sütőforma mélyedéseit vajjal!
  4. Most jön a tészta: keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, sütőpor, só), majd öntsük hozzá a nedves hozzávalókat is (tej, olaj) és az egészet alaposan keverjük össze!
  5. Türelemjáték következik: a ragacsos tészta kb. felét a sütőforma 12 mélyedésébe egyenlően elosztjuk.
  6. Kanalazzunk mind a 12 közepére citromkrémet. Először inkább keveset, hogy mindbe jusson egyformán, így utólag még lehet korrigálni…
  7. A tészta másik felét locsoljuk a citromkrém köré, végül pedig a tetejükre.
  8. Az előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt süssük meg a muffinokat, míg aranybarna lesz.
  9. A cukormáz készítése előtt szedjük ki a kész muffinokat a sütőformából és hagyjuk hűlni őket.
  10. Amíg hűl, fokozatosan adagolva keverjük össze a porcukrot a citromlével. Inkább kevesebb citromlével kezdjük, és adagoljuk hozzá a cukrot, ne hagyjuk, hogy híg legyen! Amikor tökéletes, kissé sűrű a máz, kanalazzuk rá a sütemények tetejére.
  11. Kicsit még bírjunk magunkkal a kóstolás előtt, várjuk meg, míg kihűl – úgy könnyebb róla eltávolítani a muffin papírt! :)
Citromkrémes muffin belülről

Citromkrémes muffin belülről

Citromkrémes muffin kutyáknak:

Általában az édesség nem túl jó a kutyáknak, hiszen nagy mennyiségben csak úgy, mint nekünk, nekik is rontja a fogukat. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a citromos muffinból nem kaphat egy falatot sem a kutyus, de csak mértékkel, mert a sütemény a kutyáknál ugyanolyan egészségtelen nassolásnak számít, mint nálunk. Sőt! A négylábúak szervezetének tulajdonképpen a legkevésbé sincs szükségük sem a lisztre, sem a cukorra, de természetesen ismerjük, milyen nehéz ellenállni kedvenceink szempárjának, szóval csak keveset és óvatosan!

Tudod-e?

A citrom eredetileg Indiából származik, de ma már a Föld többi részén is termesztik. A tea mellett számos ételhez használják ízesítőként, de nem csak a gasztronómiában, a gyógyászatban is kincsként  tartják számon! Magas C-vitamin tartalma miatt sok jótékony hatását ismerjük, jól kezelhetők vele többek között a meghűléses megbetegedések, a gyomorproblémák, és a jó bőrregeneráló. Fejbőrre dörzsölve megszűnteti a korpát, vízzel fogyasztva oltja a szomjat.

Oszd meg!