Elkészítettük a „húsvéti nyuszit”. Igaz, nem csokiból van, még csak nem is kakaómasszából, de így legalább kutyával is kóstoltatható, és megfelelő mennyiségben kevésbé hizlal, mint a csokoládé, mégis tápláló.
A paradicsomos nyúlpörkölt hozzávalói:
- 0,5 kg nyúlhús (házinyúl-apróhús)
- 3 fej vöröshagyma
- 5 gerezd folhagyma
- 0,5 l paradicsomszósz
- 6 ek zabpehely
- 2 db babérlevél
- majoranna
- só
- bors
- olívaolaj a sütéshez
A paradicsomos nyúlpörkölt elkészítése:
- A három vöröshagymát megpucoljuk, egyiket apró kockákra vágjuk, a másik kettőt pedig felkarikázzuk.
- A kockára vágott hagymánkat egy nagy serpenyőbe szórjuk és az olajon üvegesre pirítjuk.
- Hozzáadjuk a nyúlhúst, majd sózzuk, borsozzuk.
- A kaliforniai paprikát szintén apró kockákra vágjuk.
- Amikor átsült a hús (kifehéredik és kicsit megpirul), hozzáadjuk a feldarabolt kaliforniai paprikát, a másik két, felkarikázott vöröshagymát, majd az ízlés szerint darabolt fokhagymát. (Mi uborka szeletelővel gyalultuk.)
- Ekkor lefedjük a serpenyőt és főni hagyjuk az ételt, amíg a hagyma megpuhul.
- Ha a hagyma megpuhult, felengedjük a paradicsomszósszal, majd sóval, borssal, majorannával és babérlevéllel ízesítjük.
- Végül 6 evőkanálnyi zabpelyhet szórok rá; dúsítva ezzel az étel rosttartalmát.
- Mindezt elkeverem, összefőzöm, és ha szükséges, a szószt igény szerint higítom vízzel, ínyenceknek pedig jó minőségű vörösborral.
- A kész ételt párolt rízzsel tálalom.
Paradicsomos nyúlpörkölt kutyának:
A nyúlhús nem árt az ebnek, ezért ő is kaphat belőle egy-két katonát, kisebb adagot. Egyes források a paradicsomot tomatin tartalma miatt mérgezőnek írják, míg mások csak a zöld paradicsomot tartják veszélyesnek. Az érett, piros paradicsom elveszíti ezen anyagtartalmát, a fazékban pedig tovább enyhül annak esélye, hogy a paradicsom mérgező legyen a kutyánkra nézve. Ennek ellenére a paradicsommal óvatosan, mert az több forrás szerint is légzészavart, remegést és szívritmuszavart okozhat!
Tudod-e?!
Az egyik legegészségesebb hús a nyúlhús. Nátriumtartalma alacsony, ezért magas vérnyomásosoknak kifejezetten ideális. Míg fehérje tartalma rendkívül magas, zsírtartalma a csirkénél is alacsonyabb. A nyúlhús már az ókori Egyiptomban és a Római Birodalomban is kedvelt étel volt, ma pedig már világszerte ismerik. Magyarország évente 5-6 ezer tonna nyúlhúst termel, melynek közel 100 százalékát Dél-Európába exportálják. Ezzel a számmal Magyarország a második nyúlhús exportőr. Ennek ellenére – vagy talán épp ezért – a magyarok nyúlfogyasztása elenyésző…
További érdekesség, hogy a kutyáknak gyártott száraztápok és jutalomfalatok ezzel szemben gyakran tartalmaznak nyúlhúst, igaz, az ilyen összetételű eledelek alacsony zsírtartalmuk miatt többnyire a diétás tápokban találhatóak meg.