Őzgerincformában sült sajtos csirkemell

Baconos csirkemell

Az Interneten terjed egy recept egy bacon szalonnával fedett ételről, aminek fotói valósággal ellepték a receptes oldalakat és a róla készült képek irtó jól néznek ki!!! Az étel alapja a sajt és a csirkemell, ebből lesz a finom sajtos csirkemell. A legolcsóbb verzió az alábbiakban olvasható, de a kísérletező kedvűek már számtalan verzióját elkészítették. Mi legközelebb megpróbáljuk petrezselyemmel is, bár ez így tökéletes, ahogy van! Ha nincs őzgerincforma otthon, egy kis méretű tepsiben is el lehet készíteni az ételt!

Frissen a sütőből kivéve és  felvágva lazábbnak tűnik, de hűtés után gyönyörűen összeáll a „tekercsünk”! Már ha marad belőle a hűtőszekrény számára is! ;)

Hozzávalók 1 őzgerincformához:

  • fél kg csirkemell
  • 50 dkg szeletelt bacon szalonna (2 csomag)
  • 40 dkg trappista sajt
  • 6 ek liszt
  • 6 ek tejföl
  • 6 tojás
  • feketebors

Sajtos csirkemell baconben

A baconos sajtos csirkemell elkészítése:

  1. A csirkemellet megmossuk, kockákra vágjuk, majd borssal fűszerezzük.
  2. A sajtot lereszeljük.
  3. A lisztet, a tojást és a tejfölt, valamint a lereszelt sajt felét jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a husit is.
  4. Kapcsoljuk be a sütőt, állítsuk be 180 C fokra!
  5. Az őzgerincformát kibéleljük alufóliával, majd a bacon szalonna csíkokkal úgy, hogy a csíkok vége az őzgerincforma közepén fedjék egymást, a másik végük pedig túllógjon a formán, amit KÉSŐBB majd az étel tetejére hajtunk.
  6. A „nyitott” szalonna burkolatba beleöntjük a masszát, majd a tetejét megszórjuk a reszelt sajt másik felével.
  7. Az étel tetejére ráhajtogatjuk a bacont, hogy az befedje az egészet.
  8. Végül előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 percig sütjük.

Baconos csirkemell szeletek

Sajtos csirkemell kutyáknak:

A sajttal semmi probléma nincs, nyugodtan adható a kutyának – akár készítés közben is kaphat egy-két „katonát”! Talán furcsán hangzik, de épp a csirkemell és a bacon az, ami miatt óvatosságra intenénk a gazdikat a kutya etetését illetően, ugyanis – bár a főtt, ill. sült csirkehús adható lenne a kutyáknak, ám napjainkban sajnos egyre több kutyánál diagnosztizálják a baromfi allergiát! Ha tehát nem evett még a kutyánk csirkét, akkor elsőre keveset adjunk neki, és természetesen véletlenül sem nyersen!

Csirke allergiára akkor kell gyanakodni, ha a kutya sokat vakarózik, rágja a lábát, amelynek következtében szőrhullás is előfordulhat. Az allergia továbbá bőrirritációt, bőrpírt okoz. Ami a bacon szalonnát illeti, semmi gond, ez is nyugodtan adható, de vigyázat! A bacon elég sós étel, ezért a kutya sokat fog inni utána, ezért az ilyesmit ne éjszakára időzítsük!

Tudod-e?

A köztudatban egészségtelennek számító, zsíros, nehéz ételek mellett a túlzott húsfogyasztás is olyan következményekkel járhat, mint pl.: a hízás, a koleszterinszint növekedés, a szív- és érrendszeri betegségek, stb. Természetesen lehet húst enni és kell is, de mértékkel! Főleg a feldolgozott húsokból fogyasszunk kevesebbet, mert pl. a párizsi, a virsli és a szalámi ma már sok adalékanyaggal, főleg sok sóval készül, aminek rendszeres, túlzott fogyasztása pl. magas vérnyomást eredményezhet!

A csirkehús egyébként nem csak a legkedveltebb, de a legegészségesebb húsok egyike, a legjelentősebb fehérjeforrásunk. A fehérjék a kiegyensúlyozott étrend részei, amelyek újjáépítik sejtjeinket. A világ hústermelésének felét a csirkehús teszi ki. Mélyhűtőben akár hónapokig is eláll, de a hűtőszekrényben 2-3 napnál tovább nem szabad tartani!

Oszd meg!

Kapcsolódó receptek

One Thought to “Őzgerincformában sült sajtos csirkemell”

  1. Móni

    A kedvenc kajám! Édi a kutyus!

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .