Rakott krumpli recept

Rakott krumpli Beiglivel

A rakott krumpli az egyik kedvencünk, bár elég ritkán készítjük el, mivel sokáig tart elkészíteni. Nagyon könnyű az elkészítése, csak sokáig tart…

Hozzávalók a rakott krumplihoz:

 • 2-3 kg burgonya
 • 8 tojás
 • 1 rúd füstöltkolbász
 • zsemlemorzsa (kb. 6-8 ek)
 • napraforgóolaj (kb. 4-5 ek)
 • 1 doboz tejföl

Egy tál rakott krumpli tejföllel

A rakott krumpli elkészítése:

 1. A burgonyát pucolás nélkül! a héjában egy nagy lábosba rakjuk, és felengedjük vízzel úgy, hogy ellepje a víz.
 2. Egy kisebb fazékba pedig a tojásokat rakjuk fel főni, szintén vízben, hogy ellepje őket a víz.
 3. Míg a krumpli és a tojás főnek, karikázzuk fel a kolbászt, a tepsi alját pedig locsoljuk be olajjal. Az olajat oszlassuk el úgy, hogy az egész tepsi aljának felületét érje az olaj, majd szórjuk meg 2-3 ek zsemlemorzsával.
 4. A tojásokat hideg vízzel lehűtjük, megpucoljuk, felszeleteljük tojásszeletelővel. (Ha nincs, akkor késsel.)
 5. A burgonyát időközönként ellenőrizzük a lábosban, hogy elég puha-e. Amikor a burgonyánkba simán beleszúrható egy villa, a burgonya megfőtt.
 6. Öntsük le róla a vizet, majd kb. fél centi vastag karikákra szeleteljük fel a burgonyát.
 7. A burgonya karikákkal fedjük be a tepsi alját, majd kb. a tojások harmadát helyezzük a krumpliréteg tetejére egyenletes szétosztásban. Tegyük ugyanezt a kolbászkarikákkal is. Az első rétegünk meg is van!
 8. Ezután 1-2 ek zsemlemorzsával egyenletesen megszúrjuk,majd megsózzuk a rétegünket.
 9. Ugyanezt a réteges pakolást addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Krumpli + tojás kolbász + zsemlemorzsa + só.
 10. Végül a legfelső réteg krumpli legyen, rá locsoljunk olajat, az egész tetejére pedig ismét zsemlemorzsát, de vigyázat! A túl sok zsemlemorzsa a rakott krumpli tetején megéghet, ezért csak annyit szórjunk rá, amit az olaj felvesz.
 11. A rakott krumplit 180 fokon kb. 40 percig aranybarnára sütjük, tejföllel tálaljuk!
Kolbászkóstoló a kutyának!
Kolbászt a kutyának!

Rakott krumpli kutyáknak

A krumpli kis mennyiségben adható, de természetesen nem nyersen! Néhány karika kolbásztól nem lesz baja az ebnek, de vigyázzunk vele, mert a kolbász fűszeres! Ahogy az emberek között is vannak laktózérzékenyek, lényegében a kutyák mind azok. A tejben lévő tejcukrot (laktóz) a kutyák gyomra nem tudja megemészteni, ezért az meghajtja őket. A tejtermékek közül azonban sok olyan van, ami nem árt a kutyáknak, persze ezt sem szabad habzsolniuk, a nagy mennyiség semmiből sem jó!

Tudod-e?!

A rakott krumpli eredete inkább a szegénységre, mintsem évszámra vezethető vissza. Régen, amikor az emberek nem pazaroltak ennyit, és értéke volt az élelmiszernek, az emberek azt ették, ami volt otthon. De hogy ezek az ételek ne legyenek unalmasak, keverték az alapanyagokat. Így alakult ki a rakott krumpli. Vagyis ahogy „szegény ember vízzel főz”, úgy a kolbászos tojásos krumplit pedig egybesüti és egytálételként eszi. Más források egy 1864-es „Töltött burgonyát” emlegetnek a rakott krumpli elődjeként…

Oszd meg!

Kapcsolódó receptek

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .