Ennivaló kutyáknak ellentmondani

Egy kiskutya befogadásakor időben le kell szögezni bizonyos szabályokat. Meg kell tanítanunk neki, hogy mit szabad és mit nem. Ha már az elején engedékenyek vagyunk, a négylábú hamar elkanászodik és a fejünkre nő. Szó mi szó, a kutya nevelésében a legnehezebb feladat saját magunknak megtanítani, hogyan álljunk ellent egy-egy könyörgő kutyaszempárnak.

A kutya az orránál fogva vezethető, de erről gyorsan le kell szoktatni. Amikor a konyhában tüsténkedünk, rendszerint kedvencünk is megjelenik a helyiségben, és bemutatót tart a “lábhoz” és az “igazodik” parancsokról szerzett tudásáról. Mindezt abban a reményben teszi, hátha “véletlenül leejtünk” valami finomat főzés közben.

Soha ne hagyjuk, hogy a négylábú a konyhában kolbászoljon a lábunk alatt, hiszen míg ő csak lábatlankodik, nekünk többfelé kell figyelnünk a főzés közben. Ha engedjük, hogy a kutya a konyhában tartózkodjon, annak csúnya baleset lehet a vége!

Miért veszélyes a kutyának a konyhában tartózkodnia?

A konyha általában szűk helyiség, ahol könnyen ráléphetünk a kutya farkára/lábára: adja ég, hogy mindezt ne egy forró vízzel teli fazékban tegyük! De a konyhában további veszélyek leselkednek ránk és kutyánkra, ha nem vagyunk szigorúak, hiszen a konyhapulton többnyire késsel dolgozunk. Ugye jobb bele sem gondolni, mi minden történhet, ha pl. késsel a kezünkben megbotlunk?! Már egy yorki méretű kutya is óriási gondot okozhat főzés közben, nem beszélve a méretesebb fajtákról.

Sokkal egyszerűbb, ha a kutyát még kölyök korában kitiltjuk a konyhából, és csak akkor engedjük oda, amikor mi magunk hívjuk őt. Előfordul, hogy a kutya felnőtt korában kerül hozzánk. Ebben az esetben lehetséges, hogy nehezebb lesz a dolgunk, de bármilyen előéletű, esetleg sérült kutyusról legyen is szó, az étkező, a konyha, stb. nem az ő felségterülete!

Végül ha a kutya képes megtanulni, hogy nem mehet be a konyhába, tanuljunk mi is valamit: abban az esetben, ha a kutya mégis a konyhában, vagy az étkező asztalnál kötne ki, NE! adjunk neki még “egy katonát” sem! Helyette küldjük ki a helyiségből és csak akkor adjunk neki falatot, ha mi magunk hívtuk oda őt!

Így mindkettőnknek jobb: bennünk nem váltanak ki lelkiismeretfurdalást a kutya könyörgő szemei, őt pedig nem irritálja az étel szaga. Ehhez csupán következetesség szükséges, ami egy életre megkönnyíti mindkettőnk életét.

Oszd meg!

Kapcsolódó receptek

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .