Citromos krémmel töltött muffin recept

Citromkrémes muffin

Régóta kerestünk egy olyan muffin receptet, amiben töltelék van. Ági blogjában találtuk ezt az ínycsiklandó sütemény receptet, és elkészítettük. Nagyon finom lett, mindenkinek ajánljuk! Maximálios pontszámot érdemel, adunk is neki 5 csillagot!

Hozzávalók 12 db citromkrémes muffinhoz:

  • 25 dkg sima liszt
  • 20 dkg kristálycukor (15 dkg a tésztához + 5 dkg a citromkrémhez)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 12 dkg porcukor a citromos cukormázhoz
  • másfél citrom (1 citrom leve és lereszelt héja a citromkrémhez + fél citrom leve a citromos cukormázhoz)
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl napraforgó étolaj
  • 1 tojás (a citromkrémhez)
  • 2,5 dkg vaj
Citromkrémes muffinok
Citromkrémes muffinok

A citromkrémes muffin elkészítése:

  1. Elsőként készítsük el a citromkrémet: egy kis lábasban kis tűzön keverjük össze a tojást a citromlével, majd keverjük bele a cukrot és végül a lereszelt citromhéjat. A krémet folyamatosan kevergessük, míg be nem sűrűsödik. Ekkor keverjük bele a vajat, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni.
  2. Melegítsük be a sütőt 190 °C-ra!
  3. Ha van muffin-papírunk, akkor helyezzük el a 12 db-os muffin sütőformába őket! Ha nincs, kenjük ki a sütőforma mélyedéseit vajjal!
  4. Most jön a tészta: keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, sütőpor, só), majd öntsük hozzá a nedves hozzávalókat is (tej, olaj) és az egészet alaposan keverjük össze!
  5. Türelemjáték következik: a ragacsos tészta kb. felét a sütőforma 12 mélyedésébe egyenlően elosztjuk.
  6. Kanalazzunk mind a 12 közepére citromkrémet. Először inkább keveset, hogy mindbe jusson egyformán, így utólag még lehet korrigálni…
  7. A tészta másik felét locsoljuk a citromkrém köré, végül pedig a tetejükre.
  8. Az előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt süssük meg a muffinokat, míg aranybarna lesz.
  9. A cukormáz készítése előtt szedjük ki a kész muffinokat a sütőformából és hagyjuk hűlni őket.
  10. Amíg hűl, fokozatosan adagolva keverjük össze a porcukrot a citromlével. Inkább kevesebb citromlével kezdjük, és adagoljuk hozzá a cukrot, ne hagyjuk, hogy híg legyen! Amikor tökéletes, kissé sűrű a máz, kanalazzuk rá a sütemények tetejére.
  11. Kicsit még bírjunk magunkkal a kóstolás előtt, várjuk meg, míg kihűl – úgy könnyebb róla eltávolítani a muffin papírt! :)
Citromkrémes muffin belülről
Citromkrémes muffin belülről

Citromkrémes muffin kutyáknak:

Általában az édesség nem túl jó a kutyáknak, hiszen nagy mennyiségben csak úgy, mint nekünk, nekik is rontja a fogukat. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a citromos muffinból nem kaphat egy falatot sem a kutyus, de csak mértékkel, mert a sütemény a kutyáknál ugyanolyan egészségtelen nassolásnak számít, mint nálunk. Sőt! A négylábúak szervezetének tulajdonképpen a legkevésbé sincs szükségük sem a lisztre, sem a cukorra, de természetesen ismerjük, milyen nehéz ellenállni kedvenceink szempárjának, szóval csak keveset és óvatosan!

Tudod-e?

A citrom eredetileg Indiából származik, de ma már a Föld többi részén is termesztik. A tea mellett számos ételhez használják ízesítőként, de nem csak a gasztronómiában, a gyógyászatban is kincsként  tartják számon! Magas C-vitamin tartalma miatt sok jótékony hatását ismerjük, jól kezelhetők vele többek között a meghűléses megbetegedések, a gyomorproblémák, és a jó bőrregeneráló. Fejbőrre dörzsölve megszűnteti a korpát, vízzel fogyasztva oltja a szomjat.

Oszd meg!

Kapcsolódó receptek

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .