A csirkepaprikás hozzávalói:
- 5-6 csirkecomb
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 db tv paprika
- 2 ek pirospaprika
- 2-3 ek étolaj
- só
- feketebors
A csirkepaprikás elkészítése:
- A hagymát és a tv paprikát kockákra vágjuk, egy mély serpenyőbe forró olajat öntünk.
- Borítsuk bele a kockára vágott hagymát és a tv paprikát, majd az olajon sózzuk, borsozzuk meg őket.
- Süssük üvegesre a két zöldséget, azután vegyük le a serpenyőt a tűzről.
- A serpenyő tartalmához adjuk hozzá a pirospaprikát, és egy kevés vizet.
- Keverjük össze a hozzáadott összetevőket, majd tegyük vissza a tűzre az edényünket.
- Helyezzük bele az edénybe a csirkecombokat, és engedjük fel vízzel a fazekat úgy, hogy a víz majdnem ellepje a combokat.
- Kb. 45-50 percig hagyjuk főni a csirkepaprikást.
- Amikor puha a hús, kóstoljunk bele az ételbe, és ízlés szerint ha szükséges, ismét sózzuk, borsozzuk a kész ételt.
- A csirkepaprikást tésztával, vagy nokedlivel tálaljuk, és locsoljuk le tejföllel.
- Jó étvágyat kívánunk!
Csirkepaprikás a kutyáknak:
Csirkehúst természetesen kaphat a kutya, amennyiben már evett ilyet, de vigyázat! Sajnos egyre több kutyánál regisztrálnak az állatorvosok baromfiallergiát, ezért figyeljünk az esetleges tünetekre!
A csirkepaprikás a csirkecsont miatt nem kutyának való étel, ám ha a csontot kivesszük az ételből, akkor a kutya is kaphat belőle, akár tésztával, akár tejfölösen is. Másik alternatíva, ha a kutyus száraz tápjához keverjük a csirkepaprikásból a húst.
Csirkecsontot azonban ne adjunk az ebnek, mert az szilánkosra törik rágáskor, és elakadhat a kutya torkában, vagy kilyukaszthatja a gyomrát! Ezek a nem kívánt csontszilánkok egyes esetekben sajnos csak műtéti úton távolíthatóak el. Egyébként sem ajánlott, hogy a kutya étrendjét csak a csont tegye ki! Főleg a kistestű kutyák esetében kerüljük a csontokkal való etetést!
Tudod-e?!
A csirkepaprikás egy közel kétszáz éves múltra visszatekintő magyar nemzeti étel. Először az 1830-ban íródott Czifray István: Magyar nemzeti szakácskönyv c. könyvben olvashatunk a paprikás csirkéről. Az igazi csirkepaprikás és a csirkepörkölt között az a különbség, hogy a csirkepaprikás tejföllel készül.